Ok δε βλέπω να με παίρνει ο ύπνος απόψε, οπότε ας γράψω ένα guide διατροφής.
Ξέρω είστε όλοι σκαμμένοι και φουσκωτοί, αλλά θα φροντίσω να έχει κάτι για όλους.
Φυσικά θα ρωτήσετε:
-Γιατί διατροφή, όλο το Game δεν είναι θέμα πνευματικό/προσωπικότητας;
Σίγουρα το τι έχεις να πεις και πως το εκφράζεις παίζει τον κυριότερο ρόλο, αλλά η εξωτερική σου εμφάνιση αν μη τι άλλο βοηθάει. 😉
Το πιο άμεσο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι το DHV που δείχνει ένα καλογραμμωμένο σώμα, χωρίς να χρειάζεται να πεις τίποτα.
Πρέπει να έχεις απαραίτητα καλό σώμα για να κάνεις PU; ’Οχι. Βοηθάει; Και βέβαια.
Επίσης δε χρειάζεσαι μια καλή δουλειά, χιούμορ, εμπειρία ή ακόμα και game 😃 Αλλά φυσικά και βοηθάνε.
-Ναι αλλά έχω δει χοντρούς και άσχημους να κυκλοφορούν με ΗΒ10 και SHB! Άρα η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο!
Όπως θα έλεγε και το PLA (Penis Liberation Army): You are never going to get laid.
Πρέπει να αναφέρω ότι έχω περάσει και από τα δύο άκρα σωματικά.
Όταν ήμουν πιτσιρικάς έλιωνα στο γυμναστήριο με 4ωρες προπονήσεις (και όχι από αυτές που κάθεσαι στο μπαρ με τους χυμούς και χαζεύεις τις γκόμενες 😃).
Είχα φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, 82 κιλά με πολύ λίγο λίπος (είμαι 1,85).
Μία σοβαρή σχέση και μερικά χρόνια καλής ζωής μετά η ζυγαριά έδειχνε 109+.
Η λύση φυσικά, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες solo, να επισκεφτώ διαιτολόγο και σε διάστημα 1,5 χρόνου ήμουν 74 κιλά με ιδανικό σώμα.
Τον τελευταίο καιρό έχω γυρίσει τη δίατα μου σε low-carb και θα την αναλύσω παρακάτω.
=====================================================================================
Κάπου εδώ πρέπει να τονίσω οτί δεν είμαι γιατρός και ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει
να ακολουθήσει τη διατροφή που κάνω ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα, είναι να κάνει μια γενική εξέταση αίματος και
να πάει στον παθολόγο του (ή σε διατολόγο) να του εξηγήσει τη δίαιτα και να πάρει την άδειά του.
Αν ακολούθησετε τις παρακάτω συμβουλές το κάνετε αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Στο κυρίως θέμα τώρα:
- Ζάχαρη
Το σώμα μας (σε πολύ απλούς όρους) επεξεργάζεται την τροφή για να τη μετατρέψει σε “ζάχαρη”, την οποία μετατρέπουν σε ενέργεια τα κύτταρα.
Όταν όμως τρώμε ζάχαρη, το σώμα συγχύζεται και αντί να παράξει ζάχαρη ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό,
με αποτέλεσμα ότι τρώμε να γίνεται λίπος. Επίσης η ζάχαρη καταπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα, χαλάει τα δόντια, ανεβάζει τη χοληστερίνη και τα οξέα κλπ.
Οπότε την έχω βγάλει εντελώς από τη διατροφή μου.
- Υδατάνθρακες
Αν αναρωτιέστε γιατί παχαίνετε ακόμη και όταν τρώτε λιγότερες θερμίδες από τις απαραίτητες ή πολύ λίγα λιπαρά ή έχετε κόψει τα γλυκά,
η απάντηση είναι οι υδατάνθρακες. Δηλαδή το αλεύρι, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το ψωμί και ορισμένα όσπρια (π.χ. ο αρακάς).
Οι υδατάνθρακες (από ό,τι έχω καταλάβει) δίνουν μια συσωρευμένη ποσότητα ενέργειας η οποία αν δεν καταναλωθεί άμεσα (κατά μέσο όρο 2 ώρες)
γίνεται λίπος. Έχω κόψει τους περισσότερους υδατάνθρακες, με εξαίρεση το ψωμί. Εάν ένας άνθρωπος σταματήσει εντελώς το ψωμί για ένα μήνα
το νευρικό του σύστημα παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες. Βέβαια δε χρειάζεται να τρώμε μία φρατζόλα την ημέρα 😃 1-2 φέτες αρκούν.
Ένας επίσης καλός κανόνας είναι οι υδατάνθρακες να καταναλώνονται το αργότερο 3 ώρες πριν τον ύπνο.
Υπάρχουν επίσης υποκατάστα υδατανθράκων αν σας λείπουν τόσο πολύ. Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε ρύζι από κουνουπίδι.
- Κρέας
Τελευταία ακούω αρκετά συχνά ότι το κρέας είναι κακό για τη διατροφή και ότι είναι πιο σωστό να είσαι vegeterian κλπ.
@@ στις χώρες που έχουν κακής ποιότητας κρέας το καταλαβαίνω, αλλά στην Ελλάδα σε καμμία περίπτωση.
Ο βασικός λόγος που διαφωνώ (εκτός από το ότι έχω κοπτήρες στο στόμα όπως όλα τα σαρκοφάγα) είναι ότι καμμία άλλη τροφή
δεν μπορεί να δώσει στον οργανισμό μας βιταμίνη Β12. Η έλλειψή της προκαλεί κατάθλιψη σε αρχικά στάδια και σε προχωρημένα στάδια αυτοάνοσα.
Οι vegeterians προσπαθούν καιρό να εμπλουτίσουν τροφές (σόγια) με Β12 αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επίσης είναι βασική πηγή πρωτεϊνης.
Στη διατροφή μου έχω 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μοσχάρι) και 2-3 λευκό (κοτόπουλο γαλοπούλα).
- Ψάρια/Θαλασσινά
Τα ψάρια είναι μία πολύ καλη πηγή πρωτεΐνης, ιωδίου και φωσφόρου. Αλλά με την μόλυνση του περιβάλλοντος είναι επίσης πλούσια σε υδράργυρο.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν τελέιως από τη διατροφή μας, απλά πρεπει να περιοριστούν σε 1 φορά την εβδομάδα.
Εγώ έχω επιλέξει να τρώω 1 φορά την εβδομάδα βραστές γαρίδες που είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.
- Αυγά
Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης είναι το ασπράδι, έχω σε καθημερινή βάση μία ομελέτα με 3 ασπράδια και 1 κρόκο.
- Γαλακτοκομικά
Δεν έχω πολλά να πω εδώ, το ασβέστιο όμως είναι απαραίτητο. Περιορίστε όμως τα γαλακτοκομικά σε 1 γιαούρτι για βραδυνό κάθε μέρα
ή αν δεν σας αρέσει (όπως σε εμένα) αντικαταστήστε το γιαούρτι με 200-250 γραμμάρια cottage cheese με χαμηλά λιπαρά.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε λογικές ποσότητες το low fat τυρί “φέτα” που έχει βγει τελευταία και φρέσκια μοτσαρέλα.
- Λαχανικά
Άφοβα όση ποσότητα θέλετε. Καλό είναι να βάλετε αρκετό λάχανο στη διατροφή σας, έχει περισσότερες φυτικές ίνες από οποιαδήποτε άλλη τροφή
και θα βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης οι ντομάτες είναι απαραίτητες σε καθημερινή βάση για τους άντρες, προστατεύουν από
τον καρκίνο του προστάτη.
- Φρούτα
Βασικά στη διατροφή, αλλά με προσοχή. Τα καλύτερα φρούτα είναι τα λεμόνια, τα λαϊμ και όλα τα είδη μούρων.
Αμέσως μετά ακολουθούν οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα βερύκοκα, τα δαμάσκηνα και τα πεπόνια. Τα τελευταία είναι πολύ καλή πηγή καλλίου.
Οι μπανάνες είναι δύσκολη υπόθεση, πολή καλή πηγή καλλίου αλλά με πολλές θερμίδες. Είναι ιδανικές ως σνακ πριν το γυμναστήριο, αλλά όχι για το βράδυ.
Μερικά φρούτα που είναι καλό να αποφεύγετε είναι τα καρπούζια και τα πορτοκάλια που έχουν από τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε σάκχαρα.
Για τα φρούτα ισχύει ο ίδιος κανόνας με τους υδατάνθρακες, να καταναλώνονται το αργότερο 3 ώρες πριν τον ύπνο.
- Λιπαρά
Φαίνεται περίεργο αλλά χρειάζονται. Αν μειώσετε τις θερμίδες σας ανά ημέρα κόβοντας τους υδατάνθρακες κάτω από το απαραίτητο, συμπληρώστε με καλά λίπη.
Το ελαιόλαδο για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε διατροφή. Πάντα βέβαια με μέτρο 😉 1-2 κουταλιές της σούπας στη σαλάτα και 0,5-1 στο μαγείρεμα
πιστεύω είναι αρκετές.
- Όσπρια
Τα φασόλια και τα ρεβύθια έιναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης, είναι απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα και καλό είναι να αποφεύγετε τις σάλτσες.
- Τι πινουμε;
Νερό. Και πολυ μάλιστα. 1-2 μπουκάλια την ημέρα.
Diet Colas με μέτρο, ακόμα κι αν έχουν ελάχιστες θερμίδες δυσχεραίνουν την πέψη.
Καλύτερα ακόμη: Σόδα. 0 θερμίδες και με πάγο και μερικές φέτες λάϊμ δε θα φαίνεσαι παράξενος στο club 😃
Αλκοολ: είπαμε, ο σωστός PUA δεν πίνει ποτέ. Από την άλλη μπορείς να πιείς 1 μπύρα την εβδομάδα αν είσαι ευχαριστημένος με το σώμα σου.
Επίσης το κόκκινο κρασί έχει πολύ λίγες θερμίδες και 1 ποτήρι την ημέρα κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος.
Αποφύγετε το hard liquor π.χ. ουΐσκι, βότκα κλπ. Τα χειρότερα είναι τα κρεμώδη π.χ. Bailey’s και μου έκανε εντύπωση ότι το Martini έχει πάρα πολλές θερμίδες.
(Περίπου 300 θερμίδες ανά ποτήρι αν θυμάμαι καλά).
- Ψυχραιμία έχω καλά νέα
Ανάλογα σε τη φάση της διατροφής είσαι (1 φορά κάθε 2 εβδομάδες αν θες να χάσεις βάρος, 1 φορά την εβδομάδα αν θες να διατηρηθείς στα κιλά σου)
έχει cheat meal. Δηλαδή μπορείς να φας ότι θες (ναι ακόμη και εκείνα τα πιτόγυρα που βλέπεις στον ύπνο σου). Απλά πρόσεξε οι ποσότητες που
θα φας να είναι ίδιες/ανάλογες με τα κανονικά σου γεύματα. Το cheat meal χρειάζεται για να διατηρείς το μεταβολισμό σου υψηλά επίπεδα και να χάνεις βάρος.
12.5 Πόσα γεύματα την ημέρα;
Τουλάχιστον 5. Και αν κοιμηθείς αργότερα από ότι συνηθίζεις θα προσθέσεις και 6ο.
Είναι απαραίτητο για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου.
- Πίτσα
Αποφάσισα να κάνω ξεχωριστό entry για την πίτσα, γιατί είναι το φαγητό του μ@λ@κ@.
Είναι γεμάτη υδατάνθρακες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, με ελάχιστη διατροφική αξία.
Καλύτερα να μείνει μακριά από το πιάτο σου οποιαδήποτε διατροφή και αν κάνεις.
- Εργαλεία
Θα σας βοηθήσει πολυ στη δίαιτα (ή στο body building) το: www.nutritiondata.com
Είναι ένα site με αναλυτικές διατροφικές αξίες (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία)
για όλες τις τροφές, από τα burgers των McDonald’s Goody’s, μέχρι το κρέας φώκιας από την Αλάσκα.
Επίσης εκεί μπορείτε να υπλογίσετε και να παρακολουθείτε το BMI σας (Body Mass Index),
άλλα κυριότερα τις διατροφικές σας ανάγκες με βάση ηλικία, ύψος, κίλα, άσκηση και τρόπο ζωής, πολύ αναλυτικά.
Μια ζυγαριά (duh).
- Χημικές δίαιτες
Ναι είναι πολύ αποτελεσματικές σε 2 βδομάδες θα έχεις χάσει 14 μέρες 😃
Φυσικά και δεν πρέπει ποτέ να κάνεις χημική δίαιτα, θα χάσεις μόνο υγρά και μυϊκό ιστό, το λίπος θα μειωθεί ελάχιστα
και όσα κιλά έχασες θα τα πάρεις πίσω στο ίδιο χρονικό διάστημα σε λίπος!
’Ενα thread είπα να ξεκινήσω και μεσημέριασε 😃 έχω συμπεριλάβει αρκετά πράγματα που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά είναι work in progress,
έχω ακόμα αρκετά edit να κάνω. Με ενδιαφέρει πολύ το δικό σας feedback και κυρίως τα αποτελέσματά σας σε λίγο καιρό!