Τα είπαν και οι αλλοι ωραία. Εγώ να σου δώσω μόνο μια ακόμα οπτική έχω. Το concept του “εαυτού” όπως το σκέφτεσαι, δεν πολυέχει και νόημα… Κάπου το έχω ξαναγράψει αυτό το παράδειγμα παλιά. Πρόσεξε:
Υπάρχουν τα παιδάκια όπως στην ταινία 1900, που από 5 χρονών τους δείχνεις ένα πιάνο, και κάθονται και παίζουν γαμάτα, και στα 11 είναι γαμιστεροί σολίστες με επίπεδο να παίξουν με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Ταλεντάρες, χωρίς αμφιβολία. Naturals. Και δεν μιλάμε για περίπτωση μία στα χίλια χρόνια. Κάθε δεκαετία γεννιούνται κατά μέσο όρο είκοσι τέτοια άτομα σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν ζωή μπόλικα τέτοια. Είναι κάτι σχετικά συχνό.
Αυτό τώρα τι σημαίνει για εμάς τους υπόλοιπους; Ότι δεν μπορούμε να μάθουμε πιάνο; Ότι όταν μαθαίνουμε πιάνο προσποιούμαστε; Δεν είμαστε ο εαυτός μας; Δε νομίζω. Η διαφορά μας με τα υπόλοιπα ζώα είναι ότι από μια ηλικία και μετά, εμείς μπορούμε να επιλέξουμε τι βάζουμε στο μυαλό μας. Και ο εαυτός μας αυτό είναι. Όσα έχουμε στο μυαλό μας.
Δηλαδή, τι προσπαθώ να πω. Εσύ το βλέπεις περίπου σα να είσαι κοντός, και να σου λέμε προσποιήσου ότι είσαι ψηλός. Αλλά αυτή η παρομοίωση δεν είναι κατάλληλη. Πιο κατάλληλη είναι ότι δεν ξέρεις μπάλα, και σου λέμε έλα να σε μάθουμε μπάλα. Μόνο που προσθέτουμε και την υποσημείωση: για λίγο (πραγματικά λίγο) καιρό, θα παριστάνεις και ότι ξέρεις ήδη. Αυτό όμως είναι μόνο ένα στάδιο της εκμάθησης, δεν είναι ο τελικός στόχος. Το παράδειγμα του Nitro με τη στριπτητζού είναι πολύ εύληπτο νομίζω.
Και κλείνοντας, σου λέω ότι είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις δικές σου ρουτίνες και ιστορίες από τη δικιά σου ζωή. Μπορεί τις επόμενες μέρες να ξεθάψω το απόσπασμα από το rules of the game που εξηγεί πώς γίνεται αυτό. Οπότε δεν θα λες ψέματα. Δε χρειάζεται να λες ψέματα.
Αυτό που θα ανακαλύψεις πιο μετά όμως είναι ότι όταν είσαι πλέον καλός, και έχεις ρίξει γκόμενες με το να είσαι ο εαυτός σου, και σου έχουν φύγει οι ανασφάλειες, έχει πλάκα καμιά φορά να το παίζεις κινέζος στο πέσιμο απλά για το χαβαλέ. Να λες ότι κέρδισες το λότο, ή ότι μικρός είχες παίξει σε διαφήμηση της ΝΟΥΝΟΥ, ή ό,τι μαλακία σου κατεβαίνει. Αν τελικά ασχοληθείς με το pickup, που στο εύχομαι, θα δεις ότι αυτά οι πραγματικοί pua τα λένε, όχι επειδή χωρίς αυτά δε μπορούν να γαμήσουν, αλλά επειδή έχει πλάκα να τα λένε. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Καλή συνέχεια.