Θα ξεφύγω λίγο από το πλαίσιο του game και του forum για να ξαναγυρίσω σε αυτό.
Πως να σκέφτεσαι θετικά?
Θα απαντήσω με μια άλλη ερώτηση, ίσως και επηρεασμένος από άλλα γεγονότα.
Γιατί να μην σκέφτεσαι θετικά ?
Το να σκέφτεσαι θετικά έχει να κάνει με το πως αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου γενικότερα. Όλους μας πιάνουν οι απαισιόδοξες σκέψεις αλλά τι διαφορά την κάνει το πως τις διαχειρίζεσαι. Αφήνεις να σε παρασύρουν και να οδηγήσουν σε ντόμινο αρνητικών σκέψεων ή τις δέχεσαι και πας παρακάτω? Μια αρνητική σκέψη μπορεί να αφορά κάτι που έγινε, οπότε εκεί έχεις κάτι το ’’χειροπιαστό’’, κάτι που συνέβη πραγματικά. Αλλά μια αρνητική σκέψη μπορεί να αφορά και κάτι που δεν έγινε ακόμα, με αποτέλεσμα να προκαταβάλλεσαι και να το κάνεις χειρότερο.
Και ξαναρωτάω αλλιώς: Γιατί να σκέφτεσαι αρνητικά?
Σαν άνθρωποι πολλές φορές επηρεαζόμαστε από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, είτε τα βλέπουμε είτε τα ακούμε. Το γεγονός όμως ότι οι 99 στους 100 μπορεί να λένε κάτι και ο 1 στους 100 (εσύ δηλαδή) λέει κάτι άλλο δεν σημαίνει ότι είναι και λάθος ή οι άλλοι 99 είναι λάθος. Είναι απλά 2 διαφορετικές οπτικές γωνίες πάνω στο ίδιο θέμα. Αν ψάξεις λίγο θα βρεις ιστορίες ανθρώπων που όλοι τους λέγανε ότι δεν θα τα καταφέρουν, τους γεμίζανε αρνητικές σκέψεις και ενέργεια και οι ίδιοι το σκέφτηκαν αλλιώς και τελικά τους διαψεύσανε. Γιατί? Γιατί ήταν αποφασισμένοι και είχαν κίνητρο. Είχαν την δύναμη να τους γράψουν όλους, να γράψουν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό (τις εσωτερικές φωνές), να αδιαφορήσουν για τα δεδομένα και να κάνουν την υπέρβαση.
Πριν 2-3 χρόνια γινόταν ένας αγώνας στο Έβερεστ ο οποίος εκτός από την δυσκολία της απόστασης (κάτι εκατοντάδες χιλιόμετρα) είχε και τη δυσκολία από τη διαφορά υψομέτρου. Ένας από τους συμμετέχοντες ήταν ένας 40χρονος Έλληνας, πυροσβέστης στο επάγγελμα, ο οποίος σε κάποιο σημείο του αγώνα έπαθε ένα γερό κρύωμα και οι γιατροί του είπαν ότι πρέπει να σταματήσει γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να πάθει πνευμονικό οίδημα και να πεθάνει. Βγήκε τρίτος. Δεν άκουσε κανένα και συνέχισε. Θα μου πεις ρίσκο αλλά με αυτό θέλω να δείξω ότι παρόλες τις αρνητικές σκέψεις (ναι ήταν πολύ παραπάνω από αρνητικές σκέψεις) αυτός σκέφτηκε αλλιώς.
Έχω ένα φίλο χρόνια ο οποίος έχει το εξής μεγάλο μειονέκτημα με τις γυναίκες. Ακούει μια ιστορία που του είπε κάποιος για μια γυναίκα που κεράτωσε/κορόιδεψε κτλ το γκόμενό της και την κάνει δικιά του, δηλαδή είναι σαν να την βίωσε ο ίδιος. Και με κάθε ιστορία που ακούει βυθίζεται όλο και πιο πολύ στις αρνητικές σκέψεις από εμπειρίες άλλων. Και κάθε φορά φτάνει στην τελική σκέψη ’’Τι θα γίνει άμα γνωρίσω κάποια και με κοροιδέψει?’’ Και σαν αποτέλεσμα βρίσκει στραβά σε όλες για να έχει το άλλοθι του να μην κάνει κάτι.
Διαλέγεις να είσαι ο πυροσβέστης ή ο φίλος μου?
Θα μου πεις ότι όσα γράφω παραπάνω είναι λίγο γενικά και έχεις δίκιο αλλά θα στο πάω και στο game.
Το να έχεις αυτοπεποίθηση γίνεται, μπορείς να το αποκτήσεις. Το να είσαι η ψυχή της παρέας σημαίνει ότι είσαι κοινωνικός και σε πολλές περιπτώσεις αυτό που λένε larger than life. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με μια συμβουλή λύνεται. Αν δεν είσαι κοινωνικός δεν μπορείς να είσαι η ψυχή της παρέας Άρα πρέπει να γίνεις κοινωνικός, να εξασκήσεις δηλαδή τα social skills. Και μόνο μιλώντας και ανοίγοντας μπορείς να το καταφέρεις. Την αυτοπεποίθηση την αποκτάς μόνο ανοίγοντας σετ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Άνοιγε σετ.
Θέλεις να έχεις όρεξη συνέχεια? Μπορεί ένα βράδυ να βγεις και να μην έχεις όρεξη. Δεν είναι κακό. Άνθρωπος είσαι και όχι ρομποτ. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Πολλές φορές έχω βγει και είμαι γεμάτος ενέργεια και άλλες απλά θέλω να χαλαρώσω χωρίς να σημαίνει ότι θα κάνω πέσιμο. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Άλλες φορές που δεν έχω όρεξη θα κάνω επίτηδες πέσιμο για να δω μέχρι που μπορώ να πάω το interaction και για να ακονίσω τα social skills.
Για να σου φεύγει η διάθεση σημαίνει ότι δεν ανοίγεις. Γιατί αν άνοιγες θα ήξερες ήδη ότι η ενέργεια που έχεις αυξάνεται από σετ σε σετ και μετά από κάποια ώρα δεν ξέρεις τι λες γιατί απλά δεν το σκέφτεσαι.
Έχεις να χάσεις κάτι και για αυτό δεν σκέφτεσαι θετικά? Μήπως σκέφτεσαι την αρνητική έκβαση ενός πεσίματος? Γιατί κάτι τέτοιο μου φαίνεται ότι συμβαίνει. Και σε αυτή την περίπτωση μήπως έχεις δώσει μεγάλη αξία στο αποτέλεσμα δηλαδή έχεις γίνει outcome dependent και για αυτό σκέφτεσαι αρνητικά? Μου θυμίζει λίγο το ανέκδοτο με το γρύλο.
Για να μην επηρεάζεσαι από διάφορες εξωτερικές καταστάσεις θα πρέπει να αρχίσεις να εκθέτεις τον εαυτό σου, κυρίως στις καταστάσεις που σε ζορίζουν και σε επηρεάζουν. Για να συνηθίσεις πχ τις χυλόπιτες όπως λες πρέπει να αρχίσεις να τις τρως. Αλλά για να τις τρως θα πρέπει να αρχίσεις να ανοίγεις. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Και όσο και να ρωτάς άλλη απάντηση δεν θα πάρεις.
Μοιραία μου έρχεται στο μυαλό η ερώτηση:
Θες να είσαι θετικός και γεμάτος ενέργεια για τα σετ ή για σένα?
Όταν θα αρχίσεις να βλέπεις τις αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεσαι και αντιμετωπίζεις τα πράγματα θα δεις ότι τέτοιες ερωτήσεις α) δεν θα τις κάνεις και β) οι απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις θα περιστρέφονται γύρω από εσένα και όχι από το εκάστοτε σετ. Εαν περνάς καλά με τον wing σου και γουστάρεις που έχετε βγει, τότε το πέσιμο θα έρθει από μόνο του και δεν θα σκέφτεσαι το πως να είσαι θετικός. Θα είσαι χωρίς να το σκέφτεσαι.
Είναι σαν να ζητάς τη μαγική συμβουλή, αλλά τέτοια δεν υπάρχει. Μόνο κάνοντας πεσίματα θα βρεις ο ίδιος την απάντηση στην ερώτησή σου.
Τώρα στο θέμα των afc φίλων σου, έχω λίγο διαφορετικό τρόπο σκέψης. Λόγω ηλικίας έχω κάποιους φίλους, λίγους είναι η αλήθεια, με τους οποίους έχουμε περάσει πολλά, έχουμε πει πολλά και οι οποίοι με έχουν και τους έχω στηρίξει σε πολλές περιπτώσεις. Είτε afc είτε όχι είναι επιλογή μου να τους κρατήσω στη ζωή μου γιατί όταν βγαίνουμε περνάω καλά. Και ναι μπορώ να κάνω πέσιμο μπροστά τους χωρίς να με ενδιαφέρει η άποψή τους. Το να βγω μαζί τους δεν με περιορίζει σε τίποτα. Αλλά αυτό είναι το πως το έχω τοποθετήσει στο μυαλό μου, είναι το mindset που έχω. Αν με έχουν κρίνει για αυτό? Ναι αλλά και πάλι δεν με ενδιαφέρει. Αν τώρα έχεις κάποιον ο οποίος είναι μονίμως αρνητικός για όλα και αυτό σε επηρεάζει έχεις 2 επιλογές: ή τον ξεκόβεις ή αποφασίζεις να υπερισχύσει η δικιά σου πραγματικότητα. Αλλά αυτό είναι η δικιά μου άποψη.