Συνονόματε, είχα την τύχη να παρακολουθήσω σε προηγούμενο εξάμηνο μάθημα που αφορούσε την Εργασιακή Επικοινωνία και επίσης είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ σημαντικούς καθηγητές (με γνώσεις κοινωνιολογίας, νευροψυχολογίας κ.ο.κ.) και να λάβω πολύ σημαντικές πληροφορίες και feedback, πράγμα που θα με βοήσει στη μετέπειτα πορεία μου.
Βιβλίο να σου προτείνω δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο, αλλά μπορώ να σου παραθέσω κάποια πολύ σημαντικά πράγματα που έμαθα εκεί μέσα (σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων για καλύτερη κατανόηση)…
Ποια είναι τα 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν για να επιτύχουμε σωστή επικοινωνία? Ποιο απ’ αυτά τα 5 είναι το σημαντικότερο και γιατί?

Ο ρόλος του αποστολέα είναι ο σημαντικότερος για την επιτυχή έκβαση της επικοινωνιακής διαδικασίας.
Ποια είναι τα 5 πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να είναι σε θέση να δώσει μια σωστή οδηγία?
- Αξιολογούμε αυτόν/η που δίνουμε την οδηγία
- Μιλάμε στη “γλώσσα” των άλλων
- Είμαστε σαφείς
- Είμαστε συγκεκριμένοι
- Ελέγχουμε ότι η οδηγία που δώσαμε κατανοήθηκε σωστά (π.χ. περιγράφω το τελικό αποτέλεσμα ή ζητάω να μου το περιγράψει ο ίδιος)
Πόσα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τη λεκτική επικοινωνία? Ποιο απ’ αυτά είναι το πιο σημαντικό και γιατί?
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τη λεκτική επικοινωνία: η ακρόαση και η ομιλία.
Πιο σημαντική είναι η ακρόαση, γιατί με τη σωστή ακρόαση εκπαιδευόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι.
Υπάρχουν 5 επίπεδα ακρόασης:
- Δεν ακούω καθόλου
- Προσποιούμε ότι ακούω
- Ακούω επιλεκτικά
- Ακούω προσεκτικά
- Ακούω συμμετοχικά
Η ακρόαση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της λεκτικής επικοινωνίας. Ποιοι είναι οι 10 πρακτικοί τρόποι βελτίωσης/αναβάθμισης της ικανότητας ακρόασης ενός στελέχους οποιασδήποτε ιεραρχικής βαθμίδας (κατώτερης-μεσαίας-ανώτερης-ανώτατης) ή ενός ακροατή γενικότερα?
- Σταματάμε να μιλάμε και ακούμε!!!
- Δεν βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα
- Δεν διακόπτουμε
- Κάνουμε ερωτήσεις
- Επιλέγουμε το 4ο και το 5ο επίπεδο ακρόασης (4ο = ακούω προσεκτικά, 5ο = ακούω συμμετοχικά κάνοντας ερωτήσεις)
- Δείχνουμε κατανόηση
- Περιορίζουμε τα εμπόδια στην επικοινωνία
- Δεν απαντάμε αμέσως
- Είμαστε συγκεντρωμένοι
- Σταματάμε να μιλάμε και ακούμε!!! (δεν είναι τυπογραφικό λάθος ή λάθος απροσεξίας, υπάρχει 2 φορές για να δοθεί περισσότερη έμφαση μιας και είναι από τα πιο σημαντικά)
Ελπίζω να βοήθησα.