Έκανα κάποιες σκέψεις τελευταία που αφορούν το forum και τις οποίες, με όσο μερίδιο ευθύνης μπορώ να έχω ως ένα (παλιό) μέλος του forum, θα ήθελα να μοιραστώ, με σκοπό να πάμε τα πράγματα λίγο παραπέρα.
Δυο συγκεκριμένα μοτίβα έχω παρατηρήσει στο forum, τα οποία, αν τα λάβουμε λίγο υπόψη μας, ίσως θα πάμε πολλά πολλά level πιο πάνω. Βέβαια, η ποιότητα του forum εξαρτάται από τη διάθεση των μελών του και μόνο να συνεισφέρουν ενεργά. Όχι να το παίξουν κάτι σε κάποιους (point #1), όχι να αφαιμάξουν αξία χωρίς να δώσουν τίποτα πίσω (point #2). Και ναι, ίσως να μην το λέω ξεκάθαρα, αλλά και τα δύο θέματα υπονοούν ότι δεν υπάρχει εύκολη εξέλιξη, πίσω από ένα πληκτρολόγιο.
#1: Πάμε στο πρώτο, το οποίο συνδέεται με την ανάγκη μας για validation, αλλά το οποίο οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα πληροφορίας: Βιαζόμαστε να κάνουμε τον instructor για πράγματα που μας φαίνονται σωστά αλλά δεν έχουμε τεστάρει. Όταν δίνουμε συμβουλή, πρέπει αυτό που λέμε να το έχουμε λιώσει στη δοκιμή πρώτοι εμείς. Να το έχουμε δοκιμάσει ξανά και ξανά και να έχουμε δει ότι πήγε τα αποτελέσματα μας ένα βήμα παραπέρα.
Αυτό που λένε στην επιστήμη reproducible δηλαδή: ότι έχεις μια σχετική βεβαιότητα πως, κάνοντας το Α, θα πάρεις ως αποτέλεσμα το Β. Αν κάνω ένα πείραμα και κανένας άλλος δε μπορεί να το αναπαραγάγει, τότε κάτι δεν έχω κάνει σωστά… Το ότι κάτι έτυχε και δούλεψε κάπως κάποτε, σε κάποιο σετ, δεν πάει να πει ότι έχει αξία για κανέναν (μεταξύ μας, δεν έχει αξία ούτε και γι’αυτόν που βιάζεται να το παίξει ινστρούκτορας, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι είναι ό,τι γουστάρει). Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως, ακόμα και ένα σταματημένο ρολόι, δυο φορές τη μέρα, λέει τη σωστή ώρα. Αυτό δε σημαίνει πώς πρέπει να το κοιτάμε όταν θέλουμε να δούμε τι ώρα είναι.
Πόσο μάλλον για την πολυ χειρότερη περίπτωση: αν δεν έχω κάνει ποτέ το πείραμα και το παίζω δάσκαλος επειδή κάτι μου φαίνεται σωστό, όπως το φαντάζομαι στο κεφάλι μου.
Και εδώ είναι πολύ σημαντικό τα παλιότερα μέλη, που έχουν λιώσει πολλά ζευγάρια παπούτσια στο πεδίο της μάχης, να δίνουν την άποψη τους, με την επιπλέον βαρύτητα που έχει.
#2: Όταν ζητάμε συμβουλή, να θέλουμε να μάθουμε πάνω σε ένα γενικό πρόβλημα που έχουμε. Σε κάποιο θέμα που θα έχει ενδεχομένως κάποιος άλλος εδώ μέσα μεθαύριο. Καλό είναι να μάθουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, πάνω σε κάποιο pattern που μας προβληματίζει (pattern = κάτι που δείχνει να επαναλαμβάνεται ως μοτίβο σε πολλά διαφορετικά interactions). Όχι τι να πούμε στην τάδε που μιλάμε τώρα (όπως λέει και ο Tyler, what the fuck is this shit?). Το να μπούμε απλά για να μάθουμε τι να κάνουμε για να γαμήσουμε την τάδε συγκεκριμένη γκόμενα, ή τι πρέπει να πούμε εκεί, είναι απλά value sucking, χωρίς αξία για οποιονδήποτε επόμενο διαβάσει το ίδιο θέμα.
Ειδικά οι πιο καινούριοι κάθονται και ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο interaction, με μια συγκεκριμένη που μιλάγανε στο facebook και πλέον δε μιλάνε… και πρέπει να διαβάσουμε σεντόνια απο chat για να πούμε αυτό εκεί είναι σωστό και αυτό εδώ είναι λάθος. Για να εξηγήσω τι εννοώ:
- Πας σε 100 σετ και έχεις στα 90 το ίδιο πρόβλημα; ΄Εχεις εντοπίσει κάποιο pattern που βλέπεις ότι σε εμποδίζει από σετ σε σετ να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα (είτε είναι θέμα inner είτε outer game); Έλα να το ψάξουμε και να σου προτείνουμε τι έχουμε δει εμείς ότι δουλεύει (ο καθένας με τη δική του αντίληψη και με τις δικές του εμπειρίες). Βγες, δοκίμασε, πες μας αν δουλέψε για εσένα - ή ακόμα καλυτερα, τι feedback πηρες εσύ πλέον γενικά από τις γυναίκες με τις οποίες μίλησες/φλέρταρες.
- Στo 1 σετ δεν ήταν θετικό το target/σου βγήκε flake/κόλλησες ή δεν ξέρω τι άλλο; Ούτε εσύ μπορείς να βγάζεις συμπεράσματα από το 1 interaction, ούτε εμείς, ούτε και θα έπρεπε να έχει τόσο μεγάλη σημασία για εσένα. Το ότι έχει τόσο τραγική σημασία η μια συγκεκριμένη γυναίκα ενός συγκεκριμένου σετ δείχνει απλά ότι δεν έχεις abundance: δεν έχεις επιλογές ακόμα. Γιατί; Κάνεις μισό άνοιγμα τη φορά όταν βγαίνεις και έχεις 0.4 νεα νούμερα τηλεφώνου τους τελευταίους μήνες; Έχεις εμμονή με την τύπισσα που σε έφτυσε πριν 2 χρόνια και θες να το γυρίσεις, καταναλώνοντας άπειρο χρόνο και resources, αντί να βγεις και να γνωρίσεις νέες γυναικες; Άρα, μήπως είναι αυτό το πρόβλημα… και όχι τι θα σου πει κάποιος πιο έμπειρος να πεις μηχανικά. Το θέμα είναι ότι, με το να προσκολλάσαι π.χ. στο interaction με την barwoman (όταν αυτό είναι το μόνο άνοιγμα που έκανες τους τελευταίους μήνες), χάνεις την ευρύτερη εικόνα, γίνεσαι needy, και καταλήγεις χειρότερος απ’οτι ξεκίνησες.
Αν και μου φαίνεται αυτονόητο, αυτά τα μοιράζομαι μόνο ως αποψή μου, με σκοπό να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Δεν είμαι ούτε moderator ούτε κάτι ανάλογο, δεν κάνω bootcamp σε άλλους, είμαι μαθητής πολύ περισσότερο απ’όσο είμαι σε θέση να διδάξω κάποιον πάνω στο θέμα.