Kehiro καλωσόρισες! Θα μπω κατευθείαν στο “ψητό”… Το ερώτημά σου είναι ένα από τα πιο κλασικά λάθη αρχαρίων.. Αυτό που περιγράφεις λέγεται canned material anxiety, κουβαλάς δηλαδή inner scripted lines και περιμένεις “άδεια” από το περιβάλλον για να τα εξωτερικεύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, είναι ότι δεν έχεις τίποτα internalized (ακόμα). Όταν κάτι είναι internalized, δεν το σκέφτεσαι, απλά βγαίνει με το σωστό delivery γιατί πηγάζει από state, όχι από μνήμη. Πάμε σε αυτά που ρωτάς:
Kehiro Υπάρχει τρόπος να το κάνεις να ακούγεται πιο φυσικό, ή είναι απλά θέμα εμπειρίας μέχρι να σου βγαίνει αβίαστα;
Το ξεμπλόκαρισμα έρχεται μόνο με reps. Δεν υπάρχει shortcut. Θέλω να βγεις έξω αυτή την εβδομάδα και να κάνεις 5 approaches χωρίς agenda, μόνο για να σπάσεις το αρχικό block. Όχι για number close, όχι για τίποτα άλλο. Λέγεται day-1 volume, χτίζεις tolerance στο approach anxiety πριν αρχίσεις να κρίνεις το outcome.
Kehiro Καλύτερα να έχεις 2-3 “openers” έτοιμα στο μυαλό ή είναι λάθος προσέγγιση από την αρχή και πρέπει να αντιδράς στο context της στιγμής;
Openers vs situational: Στην αρχή, κράτα 2-3 έτοιμα casual openers στο μυαλό σου — όχι γιατί είναι η “σωστή” τεχνική μακροπρόθεσμα, αλλά γιατί σου λύνουν τα χέρια από το analysis paralysis μέχρι να χτίσεις reps. Το πλήρες situational/direct approach είναι λίγο πιο advanced skill — χρειάζεται state control που ακόμα δεν έχεις, γιατί δεν έχεις υλικό να σερβίρεις σε περίπτωση που κολλήσεις. Ξεκίνα με κάποιο έτοιμο υλικό (canned material) για να μπεις μέσα στο approach χωρίς φόβο, και σταδιακά με τα reps, θα το αφήνεις να βγαίνει πιο αβίαστα και situational.
Kehiro Πόσο μετράει το τι λες σε σχέση με τη γλώσσα του σώματος/τόνο φωνής; Έχω διαβάσει ότι το δεύτερο μετράει πολύ περισσότερο αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω γιατί δεν έχω δοκιμάσει σχεδόν τίποτα ακόμα…
Delivery >> Content: Ναι, το 80-90% είναι non-verbal — state, eye contact, tonality, pace. Αυτό δεν είναι θεωρία, το βλέπεις ξεκάθαρα στην πράξη: η ίδια ατάκα με σιγουριά περνάει, με άγχος γίνεται creepy. Γι’ αυτό σου λέω, μη ψάχνεις “τι να πω”, ψάξε “πώς νιώθω τη στιγμή που το λέω”. Να θυμάσαι ότι η αυτοπεποίθηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το πως σερβίρεις το οτιδήποτε.
Εδώ είμαστε να ρωτήσεις το οτιδήποτε σε απασχολεί. Καλό game!